2011. május 27., péntek

A bonsai (általános munkák)

Az általános munkák szó alatt a mindennapi teendőket(metszést...) és átültetést értem. Ezek azok amik meghatározza egy növény karakterét. Mindennap megkellnézni őket, ha csak egy-kettő van akkor csak a napi egy öntõzés a leglényegesebb, de a többit sem szabad elhanyagolni. Fontos szemelőttbtartani, ez nem virág, fa, aminek természetbeli testvérére kell hasonlítania.
Szóval a munkák:
-metszés: Fajtái:
-alakító: a még elnem készült bonsai ágainak alakítása ollóval, fogóval. általában két félére szokás metszeni, vagy háromszögre, vagy gömb alakúra, és ezt fojamatosan kell fenntartani, ezt a kinézetet, ez az alakító metszés pl.: rügyek kicsípése, oldalhajtások letörése, levágása.
-átültetés: Ez szokott egyeseknek eleinte gondot okozni. Akkor kell átültetni, ha vagy a földje nem jó, vagy már a tál nagyon kicsi, ilyenkor a gyökér elkezdi kinyoni a fát a tálból. Kettő lehetőségünk van. Vagy új, nagyobb tálba, vagy ugyanabba ültetjük vissza.
-gyökérmetszés: Ha azt látjuk átültetésnél, hogy a gyökerek körbe szőtték a tál belső falát, elkerülhetetlen a gyökér metszés. A vastagabb, esetleg elhalt darabokat kell elsősorban levágni. Akár a gyökérzet egyharmadát is lemetszhetjük.
-öntözés: Ha szabadbantartjuk növényeinket akkor mindig estefelé, tavasszal 18órától, nyáron 20 órától öntözzünk. Ha azonnal szükséges az öntözés akkor, hogy ne legyen baja a bonsainak, tegyük árnyékba, majd ha lehül a gyökérzet, tálcát téve alája, öntsünk vizet bele.
A jó öntöző kanna: Sokan mondják, hogy a japán speciális öntöző kannánál nincs is jobb, ezt én nem tudom mondani, mert ilyent még sose használtam. Azt viszont mondom, ha nagyobb gyüjteményünk van, akkor egy hosszabb, kb. 15-es öntöző csövü kanna a legjobb, főleg amihez van levehető rózsa. Ezzel lehet néha, fentről az egész növényt esőztetni.
AZ OLDAL SZERKESZTÉS ALATT ÁLL!