2011. augusztus 22., hétfő

Az öntözés

A bonsaiokat eső vizzel a legjobb öntözni, mert nem tartalmaz meszet. Ha nincs lehetőségünk erre, akkor a csap vizet felforraljuk, majd lehűtjük (nem ez a desztillálás), így a klór, mész elpárolog és tiszta vizet kapunk. A kerti bonsaiokat vagy nagyon korán kell, 6-7 óra körül, mikor még nem éget a nap, vagy este 8-9 óra táján.
De mivan akkor ha kiszárad a tűző napon lévő bonsai és azonnali öntözésre szorul? El kell tenni a napról, árnyékba, majd egy fél, három negyed óra múlva ha lehűlt a tál, lehet öntözni. Ezután várjunk kb. egy órát, majd vissza tehetjük a helyére növényünket. Ez a szobában tartott növényekkel nincs, kivéve ha ablakban, párkányon, vagy az ablak mögött tartjuk. Ha ez van, akkor ugyanaz a teendő, mint írtam.
A víz mennyisége is gyakori kérdés, amit nehéz leírni, mivel minden növény más és más mennyiségű vízre, tápanyagra, átültetésre szorul. Erről majd a bonsainak való növények listájában bővebben írok.
A bonsaiokat rendszerint felülről öntözzük, kivéve ha egy darab kőbe van ültetve, akkor a víz melléfolyna, így egy tálcába kell tartani, vagy egy alátétben, amibe tesszük a vizet, amit a kő felszív és eljuttat a bonsaiunk gyökeréig.