2011. május 23., hétfő

A BONSAI

A bonsai szót gyakrqn rosszul olvassák. Hallottam már olyat, hogy bonsáj, hogy bonzáj (ezt a leggyakrabban, sokan összetévesztik a szintén japán szóval amit bándzájnak ejtünk, szabad fordításban annyit tesz: éljen!)
Nos, mi is pontosan ez? Van aki úgy gondolja ez egy harcművészet, vagy ami még ennél durvábbat is olvastam... afrikai kutyafajta:D .Aki azt mondja, hogy törpe fa az már közelít a valósághoz. Kezdjük az elején: A monda szerint Buddha egy füge fa alatt világosodott meg. A buddhizmus Indiából indult, és eljutott Kínába. A kínai nők is akartak meditálni, de ők akkoriban, nem is mehett ki a házból, ezért egyszerűbb volt kis fákat cserépbe ültetni, mint az, hogy az illetőt kisérjék ki a természetbe.
Később Japánba került átt. A pontos jelentése bon:tálca, sai:növény ültetése.
Itt sokakban felmerül, akkor a bonsai japán, vagy kínai eredetű. Erre egysóval nem lehet válaszolni. A japánok saját kultúrájuknak tekintik, igaz ők fejlesztették művészetté, ezt a mára (szerencsére) sokan ismert növény kultúrát. A bonsairól sokan hiszik, hogy az egy külön növényfaj, csak bonsai magról ültethető. De mi is az a bonsai mag? Valójában nincs olyan, de van olyan, hogy bonsainak különösen alkalmas növények magját árusítják pl.: Ázsiában honos Kínai szil(ULMUS parvifolia), vagy a Csendes-óceánnál élő Mandula fenyő(PINUS pinea)...és még sorolhatnám. De a lényeg az, hogy bárki nevelhet bonsait BÁRMILYEN FÁS, vagy FÉLFÁSSZÁRÚ NÖVÉNYBŐL, csak kitartás és nagyon sok türelem. DE FONTOS: ne csak egy lapps tálba ültetett fa legyen, nem attól az ami, hanem a növény metszése, bizonyos kritériumokat figyelembevéve és a tállal való egyen súlya, harmóniája.
Mik is azok a kritériumok? legközelebb erről írok.
Addig is köszönöm annak aki elolvasta, remélem vannak akiknek mondok újdonságot, érdekességet.
innen folytatjuk!