2011. augusztus 22., hétfő

Bonsainak alkalmas növények, ''A''

Acer campestre
Az első növényünk a mezei juhar.
N
Ezt a növényt ritkábban ültetik bonsainak, inkább japán testvérét, az Acer plamatumot, vagy a három juhart. Pedig nagyon különös, főleg őszi arany sarga szinu levele, amit ugy erhetunk el, hogy napon tartjuk egész nyáron, de védeni kell a déli perzselő naptól.
Jól passzol hozzá az erdö forma (később erről is lesz szó)
A tálból a mázas, kék színű a legjobb, főleg ha tenyleg erdőként ültetjük.
Következő növényünk a közönséges nyír, ami t szeptember 15-re felteszek, valamint elnézést, hogy mostanában picit elhanyagoltam a blogot:)

A hónap kanjija a hosszú

Ez a kanji, kalligráfiában nagyon sokat használatos, mert egyszerre tartalmazza az összes alap vonást.
Az első kép a kanji ''törzsének'' festését mutatja be, hogy hogyan kell lennie az ecset szőrének (három tojás alak, az ecset állását mutatja). A másodikat Gáncs Nikolasz kalligráfus festette, amin bemutatta, hogy hol, mire kell figyelni. A harmadik képen a hosszú kanji 5 stílusa; kaisho, tensho, gyousho, sosho, majd ujra egy gyosho stílus, végül hiraganaval az Ei.
Gyök:3
Vonás szám:5
jelentése japánul: EI,naga(i)
jelentése magyarul: hosszú (időre vonatkozóan)

Az öntözés

A bonsaiokat eső vizzel a legjobb öntözni, mert nem tartalmaz meszet. Ha nincs lehetőségünk erre, akkor a csap vizet felforraljuk, majd lehűtjük (nem ez a desztillálás), így a klór, mész elpárolog és tiszta vizet kapunk. A kerti bonsaiokat vagy nagyon korán kell, 6-7 óra körül, mikor még nem éget a nap, vagy este 8-9 óra táján.
De mivan akkor ha kiszárad a tűző napon lévő bonsai és azonnali öntözésre szorul? El kell tenni a napról, árnyékba, majd egy fél, három negyed óra múlva ha lehűlt a tál, lehet öntözni. Ezután várjunk kb. egy órát, majd vissza tehetjük a helyére növényünket. Ez a szobában tartott növényekkel nincs, kivéve ha ablakban, párkányon, vagy az ablak mögött tartjuk. Ha ez van, akkor ugyanaz a teendő, mint írtam.
A víz mennyisége is gyakori kérdés, amit nehéz leírni, mivel minden növény más és más mennyiségű vízre, tápanyagra, átültetésre szorul. Erről majd a bonsainak való növények listájában bővebben írok.
A bonsaiokat rendszerint felülről öntözzük, kivéve ha egy darab kőbe van ültetve, akkor a víz melléfolyna, így egy tálcába kell tartani, vagy egy alátétben, amibe tesszük a vizet, amit a kő felszív és eljuttat a bonsaiunk gyökeréig.

Bonsainak alkalmas növények A-Z ig

Mostantól rendszeresen lesznek ujabb és újabb bejegyzések, bonsainak alkalmas növényekkel.
Mint már írtam, szinte bármilyen fás, ill. fél fás szárú növényből lehet bonsait kialakitani, csak idő és türelem kérdése.
Minden egyes cikk, egy betűnyi bonsai lesz, de latinul. Szóval ha valaki kíváncsi a mezei juhar igényeire, nem az M betűnél, vagy J betűnél találja, hanem a következő bejegyzésben, az A betűnél, mert a juhar latinul, Acer.
Előtte még lesz az öntözéssel kapcsolatban is egy cikk, hogy mikor, mennyi vizet kérnek a növenyek.