2012. augusztus 4., szombat

鶴(tsuru), a japán daru

A japán daru, a tsuru(鶴), egész Ázsiában nagy jelentéssel bír.
Ez a madár arról nevezetes, hogy egész életében, csak egyszer választ párt, fiókáit pedig nagy gondal neveli.
A japánok papírhajtogatása, az origami(, itt is megjelenik. Úgy tartják, ha valaki meghajtogat ezer darut, közben pedig kíván valamit,akkor az teljesülni is fog.
A II. Világháborúban az amerikaiak részéről bekövetkezett atomtámadás hatalmas pusztításokat végzett. Egy kislány, Sadoko a bomba felrobbanásának helyétől nem messze játszott az nap. Csodával határos módon túl élte a robbanást. A háború után néhány évvel elkezdett betegeskedni, majd annyira legyengült a nukleáris sugárzás következtében, hogy kórházba került, az orvosok pedig tehetetlenek voltak. Ekkor elhatározta, hogy erős lesz, és meghajtogatja papírból, azt az ezer darut. Hajtogatta, hajtogatta, mindig ugyanazt kívánta csak, hogy meggyógyuljon. De mielőtt végzett volna, az atomtámadás következményei legyőzték az akaratát, kitartását. Halála után a japán gyerekek meghajtogatták az ezer darut, majd egy vitrinbe zárták mindet a hirosimai emlékmúzeumba. Ezek ma Sadoko darvai.
Azóta Japán egyik fő jelképe lett ez a madár. Úgy tartják, hogy aki meghajtogatja az 1000 darut, mielőtt megházasodna, akkor békés, hosszú házassága lesz.
Gyakran jelenik meg tus képeken, kalligráfiák mellett, dekorációként (fent/saját kép/) .

飛多書道