2013. március 27., szerda

A bokken részei

A japán szamuráj fa kard, illetve a tokjának részeit nézzük meg alaposabban most.
A bokken jóval kevesebb részből áll mint egy fém szamuráj katana kard.
A fenti két kép egyikén látható a bokkenem, a hozzá tartozó 'saya' (ejtsd: szájá) tokkal.
Bokken, vagyis a fa kard részei:
1, markolat- tsuka (ejtsd: cuká)
A markolat nem teljesen kör alakú. Sokkal kényelmesebben lehet fogni. Két kézzel fogjuk. A jobb kéz fönnt a kézvédő (tsuba) alatt, ,,egy pingpong labdányi távolságra". A bal kéz a tsuka aljánál, a kisujj allulról támasztja a kardot. Eleinte kellemetlen lehet. A markolatra lehet venni, csináltatni csúszás gátlót, mint az eredeti szamuráj kardokon. Ezt hívják tsuka ito maki-nak. Vagyis markolat zsinór kötésnek.
Én a bokkenem aljába bele gravíroztam a nevem kezdő írásjelének kispecsét jelét (Pi/ hi= 飛). (lásd előző cikk képén)

2, markolat/ kéz védő- tsuba (ejtsd: cubá)
A markolat védő alatt vannak a jobb kéz ujjai, ezért biztonságosabb ha a kardra fel rakjuk, bár nagyon nehezen sikerül. Én 1 órán keresztül próbálkoztam, mire nagy nehezen felment rá. Késsel faragtam a tsubán, olajoztam, vizeztem...szóval nem egy könnyű dolog. A fenti képen látható a tsuba a hozzátartozó tsuba doméval.

3, markolat védő tartó- tsuba dome (cubá dome)
A 'dome' szó a domu (megáll) szó ragozott alakja. Tehát a pontos fordítás: cuba megállító.
Ez voltaképp egy másfél centi széles gumi, ami megfogja a tsubát ha az leakarna csúszni.
A tsuba dome alá lehet gravíroztatni, mind a szamuráj, mind a bokken kardoknál. Én a gravírozást magam csináltam. Szöveg: 負けじ魂 (makeji damashii)= a fékezhetetlen elme, vagy a lelkedet/ szellemedet ne add fel.

4, a 'penge' hátoldala- shinogi (ejtsd: sinogi)
Pengéről fakard esetében nem igazán beszélhetünk, itt mégis ezt a szót szeretném alkalmazni.
Az egész kard pengéje kicsit görbített. Ennek oka, hogy a teljesen egyenesre kovácsolt katana kardok könnyebben törtek. Japán titkosügynökei, a ninják (nindzsák) mégis egyenes kardot használtak, de rövidebb is volt az övék. Így volt lehetőség arra, hogy a hátukra kötözzék azt.

5 penge- monouchi (ejtsd: monoucsi)
A penge erősségét a szamuráj kardoknál a többszöri kovácsolással nyerték. A bokkent is kilehet köszörültetni, éleztetni, de könnyen kopik az éle. Mijamoto Muszasi nevű szamuráj gyakran használt élezett bokkent a Heian-korban.

6, a kard hegye- mune
A kard hegye felfele ível, szúrásra rendkívül alkalmas. Emiatt van a kendóban és a kendzsucuban is a 'tsuki' nevű szúrás, mely a torokra irányul.

A tok- saya (ejtsd: szájá)
A bokken saya körülbelül ugyanúgy néz ki, mint a szamuráj kardoké. Annyi különbséggel, hogy ez műanyag, és nem lakkozott fa.
Részei:
a, zsinór: sageo
A sageo az a zsinór mellyel az övre kötjük a kardot. Különböző technikák vannak a megkötésére, erről későbbi posztban olvashat.
b, a sageo tartó- kurigata
A kurigata a tokra van rátéve, ezen keresztül van áthúzva a sageo zsinór.
c, a saya vége-kojiri (kodzsiri)
Sokan hiszik, hogy a saya vége is görbített. Pedig a saya az elejétől a végéig alig vékonyodik. Ezt pedig a kojiri zárja.
+ van még a saya szája is, melyről sok mindent nem lehet elmondani. Ott tesszük bele a kardot.

Folytatjuk a kard tartásával és a sageo csomózásokkal!