2013. április 8., hétfő

Japán titkosügynökök fegyvere: a nindzsa kard

Egyik nap egy ismerősöm kérdezte, hogy a nindzsák is katana kardokkal harcoltak e. Ezen fellendülve gondolkoztam el azon, hogy megosztom a blog olvasóival a tényeket, érdekességeket ezt illetőleg.

-Először is, kik voltak a nindzsák? (ninja- 忍者- rejtőzködő személy)
Nindzsák voltak a feudális Japán titkosügynökei, bérgyilkosai, kémei. Munkáik közt gyakori volt még a kihallgatás, tárgyak ellopása stb.
-Kik bízhatták meg a nindzsákat?
Tulajdonképpen bárki bérelhetett magának nindzsát de nem szolgálta oly hűen bérurát, hisz ők ha úgy kellett, akkor gondolkodás nélkül vetettek véget megbízói életének. (pl: ha több pénzt kaptak érte)
Tehát nem tartoztak senkinek semmivel, csak a parancsnokaiknak. A nindzsáknak voltak kifejezett titkosírásuk, melyek a hiragana szótagírás hangjait foglalták magába. (lásd: előző cikkek) Ezzel a titkos írással kommunikáltak.

-Mi a különbség a nindzsa kard és a szamuráj kard között?
Ha összevetjük az adatokat, meghökkentő dolgokat vehetünk észre.
A szamuráj kardok íveltek, több mint egy méter hosszúak voltak, díszesek. Ezek a kardok általában 1 és 3 kilógramm között mozogtak.
A nindzsa kardok egyenesek, a fél métert ha elérte egyik másik darab (ez a háton való cipeléshez volt szükséges), egyszínű feketék voltak, a markolatvédő (tsuba) is fekete, szinte mindig négyzet alapú volt. Tömege alig volt fél kiló.

A nindzsa kardok lelkileg a japánoknak

Míg a szamurájok hitték és vallották, hogy a kardnak lelke van, és az a harcossal egybeforr, addig a nindzsák a kardokat sima védekező, vagy támadó fegyvernek tekintették.
Ez a mai napig kihat a modern nindzsák, szamurájok fegyverrel való bánásmódjára.

Folytatjuk.