2013. május 5., vasárnap

Mi a különbség a kendó és a kendzsucu között?

Amit ma megnézünk az két első látásra azonosnak tűnő kardművészet.
Amíg nem foglalkoztam egyikkel sem, addig magam is azt hittem, hogy a két fogalom azonos. De ez nem igaz. Ezt nézzük meg most pontosabban.

KENJUTSU   剣術
A kendzsucu (hepburn: kenjutsu) két szóból tevődik össze; a ken jelentése kard, míg a jutsu szószerint művészetet jelent. A harcművészetben a jutsu arra próbál utalni, hogy az életet kioltsa az adott harc stílus. Tehát nem egy sportról van szó!
Ezt még a szamurájok alakították ki, hogy megvédjék magukat illetve urukat, bármiáron.
Rengeteg iskolát különböztethetünk meg, számos stílus irányzata létezik.
Régen a szamurájok ezt egy, vagy két karddal űzték. Manapság a gyakorláshoz bokkent (fakardot) vagy eredeti fém gyakorló kardot használunk.
Védő felszerelést nem alkalmaz a kenjutsu, tehát nem a legbiztonságosabb harcművészet.
Nagy harmónia nyugodtság szükséges hozzá.
Sok az alap állás (kamae) van benne, ami mind azt szolgálja, hogy az ellenfelet minnél könnyebben lefegyverezzük, vagy legyőzzük.

Mire tanít?
Önfegyelemre, magabiztosságra, türelemre, az idegesség legyőzésére, ,,az önmagunk legyőzésé a legnagyobb győzelem", vagyis a félelem leküzdésére is alkalmas.

KENDÔ   剣道
A kendó a ken (kard) és a dou (út) szavakból áll.
Ez a kenjutsuból kialakított küzdőSPORT, mely biztonságosabb, és más technikákat alkalmaz, mint a kendzsucu.
Itt bokkent illetve shinai-t (bambusz kardot) használunk. A testet a bougu védi. Ez magába foglalja a maszkot, kesztyűket illetve a testet és lágyéki csigojákat védő felszerelést.
Összesen 5 kard tartás engedélyezett ebben a sportban.
Joudan- no kamae (felső kardtartás), seigan-no- kamae (középső kardtartás), gedan-no-kamae(alsó kardtartás), waki gamae (jobb oldalon lent tartva), és a hasso-no-kamae (jobb oldalt fent tartás).

A kenjustuban az egész kardfelülete használható csapásokra, vágásokra, szúrásokra, de a kendóban csak a shinai végének kb 1/4-e engedélyezett.

Vágható pontok a kendóban és a kenjutsuban:
A kenjutsuban bárhol vághatjuk, szúrhatjuk az ellenfelet, nincs pontos kikötése.
A kendóban vágni a fejet lehet 3 oldalról (hidari men(bal oldalt) sho men(középen) migi men (jobb oldalt)), a két csuklót (migi (jobb) és hidari (bal) kote), valamint a testet jobb (migi dou) és bal (hidari dou) oldalról.
Szúrni (tsuki) két pontot lehet. Egyik a torokra, másik a testre irányul.

A magyar kendósok egyébként nagyon sikeresek.
Ezüst érmet szerzett nem régiben a magyar női, férfi és gyerek kendó válogatott. Ezúton is gratulálok nekik, és további szép sikereket!

Természetesen ha valaki tanulja az egyiket, attól még tanulhatja a másikat is! Én speciel egyszerre tanulom a kendót, a kenjutsut és az iaidót (kard rántás művészete), ami együtt nagyon jó kombináció.

Akinek kérdése van, az kérdezzen bátran, legjobb tudásom szerint fogok segíteni!

Üdvözletem!