2014. november 12., szerda

Shiritori 尻取り

Mi az a Shiritori?

A Shiritori egy népszerű japán szó játék, melynek lényege, hogy valaki mond egy japán szót, és azt annak utolsó szótagát felhasználva kell alkotnia egy új szót, hogy az új szó első szótaga legyen az.

Jelentése: shiri= vég, hátsó, fenék, tori= (át)rakni, (át)tenni. Egyszóval, a hátsó átrakása. :)

Ez azonban nem megy a végsőkig. Ugyan is! A japán nyelvben van egy hangzó, az "n/ ん" mely több japán szóban is az utolsó helyen áll (pl:うどん(udoN),おん(on)) de a egy szót sem kezdünk vele. Emiatt, ha valaki egy ilyen szót mond, akkor az vesztett, kiesett a játékból.
Valamint az is veszít, aki nem főnevet mond.

Vannak engedmények azonban.
Ha egy katakana szót mondunk, melynek utolsó jele egy hosszító vonás akkor a hosszított hangot vagy szótagot is mondhatjuk a szavunk kezdő hangjaként.
Pl: コンピューター(konpyuutaa-számítógép) után lehet A-val kezdődő szó, de lehet akár Ta-val kezdődő is. Jelen esetben a szavunk lehet akár Tabi (cipő) akár Akachan (baba).
Ha hiraganánál hosszítás van, akkor viszont kötelező a hosszított hanggal kezdeni.
Pl: Torii (Shintó piros kapu a szentélyek előtt, lásd: a képen)  után nem állhat RI szótag, például ringou (alma), hanem csak I-vel kezdődő, mint például Ike (tó).
Ez a kis játék elősegíti a szókincs fejlesztést, emiatt ajánlom minden kedves japán tanulónak, hogy csak játszák ezt nyugodtan, kortól vagy bármitől függetlenül. Hisz játszva tanul az ember :)

Mehet itt kommentben is!
Kezdem, 秋(Aki)= ősz