2015. február 25., szerda

A szamurájok utolsó kora

  Az utolsó szamurájok, akik a becsületükért éltek, haltak és öltek, a Második Világháború idején, a Császár parancsára letették a fegyvert.
Akármit mondhatott a Császár, a katonák teljesítették. Ez a parancs egyetjelentett sokakszámára az öngyilkosságra való felkéréssel.
Akármilyen fegyvert elkobozhattak az amerikaiak, angolok. De mikor odakerült a sor, hogy a katanájukat kellett letenniük, sokan inkább a halált választották.

  A Második Világháború idején tiszti kiváltság volt a szamurájkard.
Egyszer már előfordult a történelem során, hogy a szamurájoknak le kellett tenniük a kardot. Mikor Meiji Császár betiltatta a katana hordását, a kardokat összegyűjtötték, majd a VH idejére átalakították őket és a tisztek kapták meg. Ezek lettek az ún. Shingunto kardok.

Mikor a letételre sor került a VH után, a kardokat összegyűjtötték és Amerikába, Angliába vitték. Sok katona megtartott egyet-egyet. Azelőtt szinte soha nem került Tengeren túlra szamurájkard.

Manapság is a legtöbb shingunto kard tulaja amerikai vagy angol származású. Azon katonák leszármazottai, akik elkobozták az eredeti tulajdonostól. És ezeket a kardokat árulják több millió forintért a közösségi oldalakon. (pl: facebook-on)

Nem tudom Ti mit gondoltok erről, de nekem görcsbe szorul a szívem a képeket nézegetvén és csak az jár az eszemben, hogy egyesek hogy tudnak azokkal kereskedni, melyek egykoron a becsületet, tiszteletet jelképezték.