2015. október 25., vasárnap

A tiszta tudat, a mushin 無心

Elme nélküli gondolkodás, tiszta tudat, gondolat nélküli lét, nem gondolat. Sok féleképp fordítjuk a 無心Mushin szót, mely két részből áll.
無mu: fosztóképző, -talan, -telen
心shin: elme, lélek
Ez a Zen alap gondolkodását jelenti. Ha bármit csinálsz, azt 'Mushin'-ban kell tenned. Egyszóval, nem a körülötted lévő zavaró tényezőkkel foglalkoznod (minden zavaró tényezőnek számít, ami körülötted van pl: zene, közönség, tárgyak), hanem kizárva a külvilágot csak azzal az egy dologgal kell foglalkoznod, amit éppen az adott pillanatban csinálsz. Csak így lehet az végül 100%-os.
Ennek megértése szerintem nagyon fontos, és gyakorolható a mindennapokban is. Én a harcművészetekben és a kalligráfiában veszem legnagyobb hasznát. Ha mushinban tudok küzdeni, vívni akkor jobban sikerül kivitelezni egy támadást/ visszatámadást, gyorsabban tudok reagálni, illetve ekkor jobban élvezem az egészet. Ezt nagyon sokat kell gyakorolni. Tudatosítani kell azt, hogy ne tudjunk másról, csak arról amit éppen csinálunk. Gondolni arra, hogy ne gondolkozzunk.

Az utolsó szamuráj c. filmben van egy rész, ami nagyon jól szemlélteti a mushint.


Nobutada: Please forgive; too many mind. (Kérlek, bocsáss meg. túl sok gondolat.)
Algren: "Too many mind?" (Túl sok gondolat?)
Nobutada: Hai, mind the sword, mind the people watch, mind enemy . Too many mind.  No mind. (Igen, gondolsz a kardra, gondolsz a néző emberekre, gondolsz az ellenségre. Túl sok gondolat. Nincs gondolat (msuhin))
Algren:  No mind. (nincs gondolat (mushin))

(A részlet megtekinthető ide kattintva: No mind) youtube
Gyakorlat teszi a mestert :)
mushin kaisho stílusban
mushin gyousho stílusban

mushin sousho stílusban