2015. december 26., szombat

A három bölcs majom 三匹の猿


Ágon ülő majomról készült
tuskép
A három bölcs majomról készült tuskép.Japánban az éveket gyakran a kínai asztrológia szerint számolják. 12 állatjegy található. 2015 a kecske éve, míg 2016 pedig a majom éve lesz.
Kalligráfusok és tusfestők kedvelt tevékenysége decemberben a jövő évi állattal kapcsolatban kalligráfiák és tusképek készítése. Ez alkalomból készítettem el egy ágon ülő majomról egy tus képet, illetve a három bölcs majomról egy kis képecskét.

  A 3 bölcs majom története nagyon távoli és zavaros, emiatt sokat nem is tudunk biztosan róla. De amit tudni lehet, azt itt lejjebb szeretném összefoglalni.
A "három majom" szimbólum az egész világon ismert, szobrok milliói készültek vele kapcsolatban. Maga a mondás ("nem látok, nem hallok, nem beszélek") egy buddhista bölcsességből ered. Itt egy rövid leírás róla:
A három bölcs majom szobra a Nikkó Tóshó-gú
templom oszlopcsarnoka felett
A Nikkó Tóshó-gú japán templom
főkapuja


  A "három majom" szimbólum az 1617-ben alapított Nikkó Tóshó-gú japán templom oszlopcsarnoka felett található faragáson is látható, melyen ez a bizonyos három bölcs majom jelenik meg. (a templomot Tokugawa Ieyasu alapította 1617-ben, Nikkóban, Tochigi prefektúrában)
A misztikus majmokat (sanbiki saru 三匹猿) a templom őrzőjének mondják , illetve Shuomen Kongo ( félelmetes isten, általában négy - hat karral ábrázolják) szolgáinak.
legrégebbi szobor shómen kongóró
A majmok név szerint: 見ざるMizaru (eltakarja a szemeit), 聞かざるKikazaru (eltakarja a füleit), és 言わざるIwazaru (eltakarja a száját). A japán 'majom' szó, vagyis a 猿'saru' (szóösszetételben zaru) ugyanúgy hangzik, mint a '-zaru' (egy régi tagadó formája az igéknek), tehát a híressé vált majmok eredete egyfajta szójátékra vezethető vissza.
A három majom alapvető gondolatát a kínai Tendai szekta buddhista szerzetese vezette be Japánba, valószínűleg Kr.u. a 8.században. Ez a gondolat minden bizonnyal az indiai buddhista tanításokon alapult. Japánban ezeket a majmokat először egy ijesztő, háromszemű, sokkarú istenséggel hozták kapcsolatba, akit Vadjra-nak hívtak. A majmok gesztusai (a fülek, szemek és a száj eltakarása) festői módon fejezték ki és közvetítették az isten parancsát. Vadjra tanítása szerint ha nem látunk, nem hallunk és nem beszélünk, akkor a baj elkerül minket.
A három majom szimbóluma egy Japánban ismert népi hit, a "koshin" részét képezte. Koshin éjszakáján az emberek összegyűltek, és hajnalig ébren maradtak. Közben Shuomen Kongo-hoz imádkoztak. Az emberek az ébrenmaradással próbálták elkerülni, hogy rossz cselekedeteik a mennybéli isten fülébe jussanak. A három majmot gyakran lehet látni azokon a papírtekercseken,amiket a szertartáshoz használtak. Ezen tekercsek szerint a majmok a hírnökök szerepét töltötték be. Néhány templomban is láthatunk három majom szobrokat, és Japán vidéki területein "koshin" kövek is találhatók. A koshin néphitről szóló első feljegyzés egy ünnepelt japán pap, Jikasu-daishi nevéhez fűződik. Kínába látogatásakor részt vett egy koshin szertartáson, melyről azt írta, hogy nagyon hasonlít a Japánban ismert szertartáshoz.

A 12 kínai asztrológia állata sorrendben:

Boldog Új, Majom Évét Kívánok Mindenkinek!
K&B Minden Ami Japán