2015. december 13., vasárnap

Kawashima Tanto elemzés

Kawashima gyakorló tőr
elemzése
Kawashima tantó
A budapesti Replikashoptól vettem meg első Fudoshin katanámat, mely nagyon jó minőségű és a napi használat mellett rendkívül ellenálló. Mivel elsőre is nagyon jó áron kaptam minőségi terméket, ezért úgy döntöttem, hogy a tantót (tőrt) is itt veszem.  Erről a kardról/ tőrről írok itt egy részletezést, melyben negatívat és pozitívot szeretnék elmondani.
Kezdeném az alapadatokkal. (részletek a www.replikashop.hu weblapról)
Készítő: Kawashima. 1045 típusú szénacélból (Maru=kemény acél), kézi kovácsolással (többszörösen áthajtogatott) készített élezett gyakorló tőr, enyhén hajlított, vágásra alkalmas. A penge hossza 25 cm, a tőr teljes hossza 39 cm. A penge 1 db markolatcsappal (mekugival) rögzített. A markolat (tsuka) kötőszalagja (tsuka ito) fekete pamut, alatta eredeti rájabőr van. A kézvédő (tsuba) anyaga fémötvözet. A hüvely (saya) fából készült, fényes feketére lakkozott. A sageo (hüvely rögzítő zsinór) arany színű pamut. Az árban benne van egy tőrzsák is. Ára: 15.000 Ft.
A nakago, markolattüske szögletes kialakítású, a markolat közepéig tart.

2-es kép. A hamon esztétikus kialakítású, hullámos
3-as kép. A tantókra jellemző Kaku ichimonji nakago - szögletes markolattüske 

4-es kép. A saya (hüvely) bal oldalán japán motívum látható
(főnix madár, tigris és sárkány)

5-ös kép. Az árban egy tőrzsák is benne van.
Negatívumok

Azt már megtanultam, hogy ha az ember vesz egy kardot, akkor azt mindig darabjaira kell szedni miután hazavitte.
Azonban ennél a kardnál egy komoly gondba ütköztem.
Miután nagy erőlködések árán a mekugit (markolat rögzítő bambusz csapot) sikerült kiütnöm, láttam, hogy a mekugi bele van törve (3-as képen látható).
Ezután a markolatot próbáltam letolni a pengéről. Ez sajna nem sikerült elsőre. Csak úgy tudtam elérni, hogy a tsubát (kézvédőt), vastagon betekertem textilbe, majd gumikalapáccsal elkezdtem leütögetni. Miután a markolat leesett, láttam, hogy mi miatt volt rászorulva. Az egész markolat, a tsuba, de még a habaki (sárgaréz ék, ami a kardot a tokban tartja) is vastagon be volt kenve valamiféle ragasztóval, ami kőkeménnyé vált. Ezt levakartam késsel és beolajozás után könnyedén vissza is lehetett csúsztatni a markolatot.   

Pozitívumok

Mit is mondhatnék. Egyszerűen fantasztikus a kard. Eltekintve a kezdeti nehézségektől, ismét remek áron egy fantasztikus kardot kaptam a Replikashoptól. Ilyen minőséget, főleg ennyiért az ember szerintem sehol máshol nem kap, csak itt. A penge kialakítása, súlya, súlypontja, a markolat kialakítása, a hüvely lakkozása egyszerűen csodás.
A hüvely oldalán egy japán kép látható, melyen a három misztikus állat, a főnix madár, tigris és sárkány látható, felhők és bambuszok között. (4-es kép) 
A penge élezett, vágásra alkalmas. Talán nem ez a legerősebb vágóéllel rendelkező tantó, de azt kell mondjam, meglepődtem a vágás erősségét illetősén. Egy Tatami omotét (gyékény köteg próbavágásra) nehezen, de átvág. Azonban vigyázni kell, mert ha az élet összeérintjük más acéllal (pl.: másik karddal)  az könnyen kicsorbíthatja.

Mindent összevetve mindenkinek csak ajánlani tudom.
Az alábbi oldalon bárki megrendelheti ezt a csodás kardot, vagy tovább szemezgethet több száz kard közül.