2015. december 13., vasárnap

Kard tisztítás szakszerűen

Szamurájkardot két féleképpen lehet és kell tisztítani.
1, gyors tisztítás
Egy tiszta textíliával, vagy papírral kell letörölni a szennyeződést, a próbavágások után.

2, szakszerű tisztítás
Az eredeti szamurájkardok nem rozsdamentes acélból készülnek, hanem kovácsolt, hajtogatott edzett acélból (Cold Steel). Emiatt könnyedén rozsdásodhatnak. A szamurájok úgy tartották és tartják, hogy a kardnak lelke van, emiatt tisztelni kell minden pillanatban. A tisztításnak pedig külön rituálét fejlesztettek ki. Ez a mai napig használatban van.


uchiko labdacs
régi típusú mekugi nuki
mekugi nuki rézkalapács

Eszközök:
Textil/ papír
Uchiko púder labdacs
Mekuginuki rézkalapács
Kard tisztító olaj

Okatana teiregu - Szamurájkard kézi tisztító felszerelés


Tisztítás előkészülete
seiza póz
A tisztítás egész folyamatát Seiza ülésben kell végezni.
A tisztítandó kardot le kell tenni a földre tokostul úgy, hogy az éle felénk mutasson, a hegye pedig a bal kezünk fele legyen. A kézvédőnek (tsuba) a jobb térdünkkel egyvonalban kell lennie.
(Két kard tisztítása esetén a hosszú kardot magunk elé helyezzük a fent leírtak alapján, a rövidet pedig a jobb oldalunkra, éllel kifele, hogy a markolat vége a térdünkkel legyen egyvonalban.)
A tisztító eszközöket (uchiko, mekuginuki, textíl, olaj) a jobb oldalunkon helyezzük el.


Tisztítás kezdete

Ha összekészítettünk mindent, leültünk seiza pózba, előttünk a katanánk, kodachink, akkor is első a tisztelet. E nélkül nem kezdhetjük tisztítani Őket.
Először balkezünket, majd jobbkezünket csúsztatjuk előre a combunkról, hogy tenyereink egy háromszöget formázzanak. Ezután mélyen meghajlunk. Felegyenesedést követően, először a jobb, majd a balkezünket húzzuk vissza a combunkra egy határozott, de nem túl gyors mozdulattal.

A kard vizsgálataHa meghajoltunk, akkor megfogjuk a kardot a két végénél fogva, felemeljük az élével felfele (!) és végig nézzük a markolatot és a tokot, hogy van e rajta bármi hiányosság, szennyeződés.
Ezután balkezünket a tok szájához (koiguchi) visszük, a kard hegyét pedig felfele irányítjuk. Ezután egy lassú mozdulattal lehúzzuk a pengéről a hüvelyt (saya-t). A Hüvelyt ezután vagy magunk elé, vagy a bal oldalunkra tesszük úgy, hogy a hüvely szája felénk legyen.
Ezután a pengét is átnézzük alaposan, hogy hol van rajta szennyeződés, vagy van-e rajta sérülés.

(Kard szétszedése)


A kardot nem minden tisztításkor kell szétszedni teljesen. De néha nem árt.
Ennek a folyamata a következő. A kardot letesszük magunk elé, mint a kezdetkor. A markolatot (tsuka) egy, vagy két bambusz csap (mekugi) rögzíti a pengéhez.
A rézkalapács hegyesebb végével ezeket ki kell "tolni". Ezután a markolatot óvatosan le kell húzni a markolattüskéről (nakagoról). A kézvédő és egyéb tartozékok rajta maradhatnak, de le is vehetők persze. Ezután ugyanúgy járunk el, mint a penge tisztításakor (lásd lejjebb)


Kard tisztítása
A pengét/ markolattüskét először megtisztítjuk a régebbi olajtól, szennyeződéstől.
Fogjuk meg a textíliánkat és 2-3 alkalommal húzzuk végig a pengén, hogy minden csepp olaj lejöjjön.

Ezután jön a púderezés.
Az uchiko egy labdacs, melyben szorosan összetömörített finomra őrölt fémpor van. (általában amilyennel a kardokat élezni szokták)
Ezzel végig ütögetjük a penge jobb oldalát, majd a tetejét és végül a bal oldalát is.


Utána ronggyal, vagy papírral a púdert erőteljes mozdulatokkal dörzsöljük el a pengén. Ez teljesen letisztítja az apróbb szennyeződéseket is.
Ezután a penge olajozása következik. Több féle kiszerelésben is lehet kapni kard ápoló olajt.
Ettől függően vagy a textilre csepegtetünk aztán hordjuk fel a kardra, vagy a kardra fújjuk rá követlenül és kenjük el.


(Kard összeszerelése)
Ha végeztünk a markolattüske tisztításával, a markolatot visszacsúsztatjuk és beleütögetjük a csapocskákat a  helyükre a kalapács segítségével.
Ezután végezhetjük el a penge tisztítását.


Végső lépések
Kardunk tiszta, védve van a rozsda ellen.
A tokba ugyanúgy kell visszahelyezni, mint ahogyan lehúztuk róla. Nem a kardot toljuk bele, hanem a tokot húzzuk rá óvatosan, lassan.

Ezután le kell tenni magunk elé, mint a legelején, majd jön a meghajlás. Szintén pont úgy, mint a kezdetnél.
Ezután jöhet esetleg a következő, kisebb kard, melynek tisztítása semmiben nem tér el a fentiekben leírtaktól.

Végül fel lehet venni a kardokat. Első a kis kard, ezután jön a nagy.
tantó felvétele...
...majd a katana felvétele


Kawashima Tanto elemzés

Kawashima gyakorló tőr
elemzése
Kawashima tantó
A budapesti Replikashoptól vettem meg első Fudoshin katanámat, mely nagyon jó minőségű és a napi használat mellett rendkívül ellenálló. Mivel elsőre is nagyon jó áron kaptam minőségi terméket, ezért úgy döntöttem, hogy a tantót (tőrt) is itt veszem.  Erről a kardról/ tőrről írok itt egy részletezést, melyben negatívat és pozitívot szeretnék elmondani.
Kezdeném az alapadatokkal. (részletek a www.replikashop.hu weblapról)
Készítő: Kawashima. 1045 típusú szénacélból (Maru=kemény acél), kézi kovácsolással (többszörösen áthajtogatott) készített élezett gyakorló tőr, enyhén hajlított, vágásra alkalmas. A penge hossza 25 cm, a tőr teljes hossza 39 cm. A penge 1 db markolatcsappal (mekugival) rögzített. A markolat (tsuka) kötőszalagja (tsuka ito) fekete pamut, alatta eredeti rájabőr van. A kézvédő (tsuba) anyaga fémötvözet. A hüvely (saya) fából készült, fényes feketére lakkozott. A sageo (hüvely rögzítő zsinór) arany színű pamut. Az árban benne van egy tőrzsák is. Ára: 15.000 Ft.
A nakago, markolattüske szögletes kialakítású, a markolat közepéig tart.

2-es kép. A hamon esztétikus kialakítású, hullámos
3-as kép. A tantókra jellemző Kaku ichimonji nakago - szögletes markolattüske 

4-es kép. A saya (hüvely) bal oldalán japán motívum látható
(főnix madár, tigris és sárkány)

5-ös kép. Az árban egy tőrzsák is benne van.
Negatívumok

Azt már megtanultam, hogy ha az ember vesz egy kardot, akkor azt mindig darabjaira kell szedni miután hazavitte.
Azonban ennél a kardnál egy komoly gondba ütköztem.
Miután nagy erőlködések árán a mekugit (markolat rögzítő bambusz csapot) sikerült kiütnöm, láttam, hogy a mekugi bele van törve (3-as képen látható).
Ezután a markolatot próbáltam letolni a pengéről. Ez sajna nem sikerült elsőre. Csak úgy tudtam elérni, hogy a tsubát (kézvédőt), vastagon betekertem textilbe, majd gumikalapáccsal elkezdtem leütögetni. Miután a markolat leesett, láttam, hogy mi miatt volt rászorulva. Az egész markolat, a tsuba, de még a habaki (sárgaréz ék, ami a kardot a tokban tartja) is vastagon be volt kenve valamiféle ragasztóval, ami kőkeménnyé vált. Ezt levakartam késsel és beolajozás után könnyedén vissza is lehetett csúsztatni a markolatot.   

Pozitívumok

Mit is mondhatnék. Egyszerűen fantasztikus a kard. Eltekintve a kezdeti nehézségektől, ismét remek áron egy fantasztikus kardot kaptam a Replikashoptól. Ilyen minőséget, főleg ennyiért az ember szerintem sehol máshol nem kap, csak itt. A penge kialakítása, súlya, súlypontja, a markolat kialakítása, a hüvely lakkozása egyszerűen csodás.
A hüvely oldalán egy japán kép látható, melyen a három misztikus állat, a főnix madár, tigris és sárkány látható, felhők és bambuszok között. (4-es kép) 
A penge élezett, vágásra alkalmas. Talán nem ez a legerősebb vágóéllel rendelkező tantó, de azt kell mondjam, meglepődtem a vágás erősségét illetősén. Egy Tatami omotét (gyékény köteg próbavágásra) nehezen, de átvág. Azonban vigyázni kell, mert ha az élet összeérintjük más acéllal (pl.: másik karddal)  az könnyen kicsorbíthatja.

Mindent összevetve mindenkinek csak ajánlani tudom.
Az alábbi oldalon bárki megrendelheti ezt a csodás kardot, vagy tovább szemezgethet több száz kard közül.