2015. december 28., hétfő

下緒 Sageo - Szamurájkard zsinór

A sageo a japán koshirae kardok tokján található zsinór. Célja a kard rögzítése a ruhához, mellette pedig a díszítés.
Kardonként eltérő a szín és a méret, de az általánosságban igaz (az egyszínű sageókra), hogy a markolatzsinór színével megegyező színűek.
Színüket illetőleg nagyon sok féle van.
fekete, fehér, piros, zöld, barna, szürke, kék, sárga, arany...    fekete, fehér csíkokkal,    fehér, fekete csíkokkal stb...
Méretük a kardok méretéhez van igazítva.
Tachi sageo: 350 cm.
Katana sageo: 230 cm - 170 cm.
Wakizashi sageo: 100 - 160 cm.
Tantou sageo: 40 - 100 cm.

Felkötés az övre
A sageo megkötésének szabálya/ szabályai iskolánként eltérő. Vannak, ahol az övre kötik fel (Mugai ryu, stb.), van ahol nem kötik meg, csak hagyják lógni (Tesnhin Shouden Katori Shintou ryu), van pedig egy kivételes, amit még csak egy iskolánál tapasztaltam, a karokra való felkötés (Enshin ryu).
Kard hordása kézben
Amikor a kardot nem oldalunkon hordjuk, hanem kézben, akkor mindig a mutató és a középső ujjak között kell átfűzve lennie. Ennek módszerét ide kattintva lehet látni.: Enshin ryu - bemutató videó (kard felvétele és a sageo megkötése a 11. perctől látható a videóban)

Dísz csomók
Mikor a kardot letesszük az állványra, szebben mutat, ha a sageo nem csak lóg, hanem szépen meg van kötve. Ennek különböző típusai vannak.
Biztonsági csomó
A biztonsági csomó lényege megakadályozni a kard kicsúszását a tokból. A sageót a kézvédőn át, a markolaton körbe tekerjük, majd a tokon végig vezetjük és megkötjük.
Célszerű szállításkor alkalmazni.

Dísz és biztonsági csomókról készült videónkat itt lehet megtekinteni.