2016. február 22., hétfő

Boldog Macskanapot! 猫の日🐾🐱

Ma van, február huszonkettedikén a macskák napja Japánban.
Japánban az egy főre jutó macsekok száma olyan magas, mint szinte sehol máshol, emiatt külön ünnepnapot szenteltek nekik. Ezen a napon mindenki aki csak teheti, minden idejét kedvencével tölti és képeket posztol facebookon, twitteren.

Hogy miért pont mára esik ez a nagy nap? (02.22 二月・二十二日)
A kettes japánul úgy ejtendő ki, hogy nyi. Ez pedig nagyban hasonlít a macskák nyávogását utánzó ,,ニャー nyá" szóhoz.
Itt is látszik, hogy a japánok még az ünnepek kiválasztásában is mennyire kreatívak tudnak lenni.
De hasonló a november huszonkettedikén tartott jó házasok napja is. A november számmal írva ugyebár, 11. Ez pedig kettő i(ィ) betűhöz hasonlít. Az ii, pedig japánul azt jelenti, hogy jó.
A 22 pedig a fu ふ szótaghoz hasonlít. A fûfu pedig házasságot jelent. Így lett november 22 a jó házasok napja (いい夫婦の日 ii fûfu no hi)

De térjünk vissza a macskákhoz.
Japánban a macskák nem pusztán házikedvencek. Sokkal többek annál. A szerencse, boldogság és gazdagság jelképei. Gondoljunk csak az integető macska szobrokra (maneki neko), melyek meghozzák a gazdagságot. Emiatt nagyon sok üzlet (kínai üzletek is) szokott kihelyezni egy ilyen szobrocskát a bejáratuknál.

Végezetül pedig egy nagyszerű olvasmánnyal szeretnék kedveskedni a mai nap alkalmából. Következő postunkban elolvasható a méltán híres Natsume Souseki, Macska vagyok című története japánul és magyar fordítása is.
Addig is jó macskázást és szeressük kedvenceinket.
ハッピー猫の日を 😸🐾ニャーニャー