2016. január 31., vasárnap

Harcművészeti és küzdősport ruhák, felszerelések

Mint azt sokan tudhatják rólam, előszeretettel foglalkozom mindenféle harcművészettel. Aki egyszer ennek megérzi az igazi "ízét" azt egy életen át elkíséri. Jelenleg iaidót, kenjutsut, iaijutsut, kendót, tantojutsut, shurikenjutsut tanulok. De idővel szeretném  még jobban beleásni magamat a taijutsuba, taihenjutsuba, nitoujutsuba.
Ebben a bejegyzésben, a harcművészeti és küzdősportok  formaruháját (egyszóval "gi")szeretném bemutatni.  Elsősorban a karate, judo, aikido, kendó, iaidó, kyúdó ruhákat.
A harcművészeti ruháknak a legismertebb elnevezése a gi. Így nevezik a nadrágot (shitabaki) és a felsőt (uwagi) együttesen. Egyéb elnevezései a Keikogi esetleg dougi.
Keikogi (稽古着, vagy 稽古衣)
A keiko(稽古), edzést, gyakorlást jelent. Vagyis a keikogi edző ruhát jelent. Régi időkben is, amikor még Japánban mindenki kimonóban járt, az edzések (keikók) idejére ruhát cserélt, ami szinte teljesen megegyezett külsőre az utcai ruhával.
Dougi (道着)
A dou (道) szó szerint utat jelent. Egy olyan spirituális utat, melyet egy harcművész gyakorlása során végig jár. Innen ered a karate dou, judou, aikidou, kendou, kyuudou stb. elnevezések.

UWAGI
Az uwagi (上衣, szó szerint: felső ruha) a kimonókon alapuló dzseki. Sem cipzár, sem gomb nincs rajta. Mindig a jobb felére hajtják rá a bal felét. Ennek eredete a buddhizmushoz vezethető vissza. Ugyanis a halottakat mindig úgy öltöztetik fel, hogy a bal felére hajtják rá a jobbat (vagyis épp ellentétesen). Ez a fajta ruha hordásmód, a  halál egyik szimbóluma lett. Emiatt sosem hordjuk így az uwagit, se a kimonókat.
Az uwagi bizonyos típusain (pl.: kendó gi) találhatóak madzagok. Ezekkel a madzagokkal kötik össze a gi-t az edzések idejére.
Típusai:
KARATE UWAGI
kata ruha, hosszabb, könnyebb, lágyabb esésű

A klasszikus karate ruha  hófehér színe tisztaságot és eleganciát sugároz melynek története a karate fejlődésével halad. Ahogy a sportág fejlődik úgy lesznek a ruhák egyre specifikusabbak és ellenállóbbak. Ma már külön ruhát viselnek a küzdelemhez (kumite) és mást használnak a formagyakorlatoknál (kata). Ezen kívül az újabb kori karate ágazatokban a ruházat formája és színe is változó, ami olykor tudásszintet jelez, de a legtöbbször az adott stílus sajátja. Például a kyokushinkai-ban a gí jóval masszívabb és rövidebb a kabát ujja ( a heves küzdelmek miatt), vagy egyes kempo stílusoknál fekete esetleg piros ruházatot viselnek a gyakorlók míg a klasszikus karate ( pl: shotokan, shito-ryu…stb) ágazatokban még mindig a hófehér a szokás.
Karate ruhákra mutató link:
http://www.budopest.hu/kuzdosport-ruhazat/karate-ruha

JUDOU UWAGI


A judo ruha (judo gí) csakúgy, mint a karate ruha együtt született és fejlődik a sportág történelmével. Ezt a fajta edző ruhát többnyire igen vastag pamutból gyártják és rizsszövéses eljárással készítik. Ugyanilyen eljárással készülnek az Aikidó-ban és a Judo elődjében a Jiu-jiutsu-ban használt ruházatok is.
A judo gí-ket vastagság alapján különböztetjük meg, így léteznek gyakorló és versenyre használt fajták. A ruhák másik jellemzője a vastag gallér rész, hiszen az ott elszenvedett folyamatos ráncigálás végett óriási terhelésnek vannak kitéve.
Színét illetőleg a fehér a legelterjedtebb, de versenyeken nagyon gyakori a kék színű judou gi is.
judo ruhákra mutató link:
http://www.budopest.hu/kuzdosport-ruhazat/judo-ruha

KENDOU UWAGI

Mivel kendóban nem használunk Shitabakit, ezért a kendou uwagi helyett gyakoribb a kendou gi használata.
A kendóban nem használunk övet, így az uwagi-t madzagokkal kötjük meg.
Ezeket a ruhákat rizsszemszövéssel szővik, ami miatt vastagabb és jobban tompítja az esetleges vágásokat. Súlya is jóval nehezebb, 1,5-2,5 kiló között van egy kendou gi.
Mivel fontos a hatás keltés, emiatt sokan sötétebb színű kendou gi-t hordanak. Legnépszerűbb az indigókék színű, melyet sok esetben eredeti indigóval festenek. De emellett előfordul fekete színű is.
kendó gire mutató link:

http://www.budopest.hu/kuzdosport-ruhazat/kendo-ruha/kendo-felso-noris-kek-2621SHITABAKI, vagy ZUBON


A nadrág eredeti elnevezése a Shitabaki (下履). Manapság viszont a Zubon (ズボン) szót használják a nadrág kifejezésére, mely a francia jupon (ejtsd: zsüpon) szóból ered. Az uwagival megegyező anyagú és színű, a térdrészénél erősített.
shitabakira mutató link:

http://www.budopest.hu/kuzdosport-ruhazat/karate-ruha/karate-nadrag-saman-pamut-feher-2528


HAKAMAA hakama a tradicionális szamurájnadrág. Közismert elnevezése a szoknyanadrág. Elején 5, hátulján pedig 2 hajtás található, melyek együttesen a 7 szamuráj erényt szimbolizálják. A hakaman kettő öv, egy rövidebb és egy hosszabb található. Két oldalán egy-egy nagyobb bevágás található. Itt szokás befűzni a kardot.  Színe eredetileg nagyon különböző volt. Gyakori volt az arany, kék, barna. Manapság aikidóban, iaidóban, iaijutsuban a fekete a legkedveltebb, míg kendóban az idnigókék, sötét kék, és a fekete. Nők viszont előszeretettel használják a fehér hakama-t. De erre egy jó ellenpélda, hogy Ueshiba Morihei, az Aikidó megalapítója is gyakran hordott fehér hakama-t.
Fontos megemlíteni, hogy az aikidóban csak a dan (mester) fokozatok felett engedélyezett a hakama hordása. Dan fokozat alatt csak az uwagit, és a shitabakit hordhatják a tanulók.
hakamara mutató link:
http://www.budopest.hu/kuzdosport-ruhazat/kendo-ruha/hakama-fekete-79

OBI
kaku obi

budou obi

Övet (obi-t) használunk, hogy az uwagi-t összetartsa.
A harcművészetekben alapvetőleg két féle övet használunk. A legismertebb a budou obi, melyet judoban, karatéban, aikidóban stb. használunk.  
A harcművészetekben az övnek a praktikumon túl szimbolikus jelentősége is van. Tradicionálisan két színt használtak: a fekete szín a mestereké, a fehér a tanítványoké. Ez idővel sokkal árnyaltabbá vált: rengeteg szín jelent meg a tanulók tudásának differenciálására. Az övek hossza 20 cm-enként növekszik, általában 180 cm-től 340 cm-ig. Általánosságban elmondható, hogy a karatéban hosszabb övet használnak, míg a judoban rövidebbet.
Másik típusa, melyet az iaidóban, iaijutsuban, kenjutsuban használunk, a kaku obi, mely egy 4 méter hosszú, 9 cm széles lágyabb anyagú öv.

A gi részei


A karate-, judo-, és jiujitsu gi részei


-Uwagi: maga a felső
-Eri: gallér
- Sode: ujjak
- Sodeguchi: ujjak szája/ vége
- Shita: az uwagi alsó része
-Obi: öv
- Shitabaki/ Zubon: nadrág 

kendou gi részei

-Uwagi: maga a felső
-Eri: gallér
-Sode: ujjak
-Sodeguchi: ujjak vége
-Migoro: az uwagi felső része, ami kilátszik a hakama felett.
-Koshi: az uwagi alsó része, amit eltakar a hakama.
-Mune himo: zsinórok
-Uma nori: vágás az uwagi hátulján.

Hakama részei

A hakama nagyon összetett. összesen 19 részre osztjuk.

1. mae himo
2. ushiro himo
3. koshi ita
4. himo shita
5. ichi no hida
6. ni no hida
7. san no hida
10. sasahida
12. wakiaki
14. maegoshihaba
16. aibiki
18. kemawashi

1. maehimo
2. ushirohimo
3. koshi ita
4. himo shita
8. ushiro hida
9. tsukebishi
11. nage
12. wakiaki
15. ushirogoshi haba
16. aibiki
17. kiriage
18. kemawashi

3. koshi ita
11. nage
19. hakama dome

10. sasahida
11. nage
12. wakiaki
20. aibiki tomari
1. mae himo - első öv
2. ushiro himo - hátsó öv
3. koshi ita - derék támasz
4. himo shita - az övek alatti rész
5. ichi no hida - első hajtás
6. ni no hida - második hajtás
7. san no hida - harmadik hajtás
8. ushiro no hida - hátsó hajtás
9. tsukebishi - derék támaszon lévő két hajtás
10. sasahida - oldalsó vágáson (wakiaki-n) lévő elülső varrás
11. nage - oldalsó vágáson (wakiaki-n) lévő hátsó varrás
12. wakiaki - két oldalt lévő bevágás
13. hakamadome - hakama tartó műanyag
14. maegoshihaba - derék elülső része
15. ushirogoshi haba - derék hátsó része
16. aibiki - láb hossza, a wakiakitól mérve
17. kiriage - a két láb közti összevarrás
18. kemawashi - a hakama alsó részének hossza
20. aibiki tomari - az első és a hátsó rész összevarrása a wakiakinál 

Kendó védőfelszerelés, bougu

A kendóban, bambusz kardot használunk egymással szemben. Ez védőfelszerelés nélkül rendkívül veszélyes lenne. A védőfelszerelés kötelező a versenyeken, edzéseken.
A védőfelszerelés a következőkből áll:
Men- fejvédő
Dou - testvédő
Tare - lágyékvédő
Kote - kézvédő
kendó keiko (gyakorlás) SZJKK csapaton belül
bal: Pethő Marcell
jobb: Kamocsai Péter

Fejkendők

Miért hordunk fejkendőt? Mert a haj zavarna minket a kilátásban, az izzadság belefolyna a szemünkbe stb... Sok oka van.
Két fajta fejkendő típust szeretnék itt megemlíteni.
Egyik legismertebb fejkendő a tenugui. Ez egy általában 1 méterszer 35-40 cm széles vászon darab.
Kendóban mindenkinek kötelező a használata. Enélkül nagyon kényelmetlen a Men (fejvédő maszk) és így kevésbé engedi mozogni azt a fejen.
A tenuguira szinte minden esetben egy kalligráfia, tuskép, vagy valami logó szokott kerülni.
A legnagyobb iskoláknak saját tenuguiuk van.
két tenuguim

Másik fejkendő típus a hachimaki. A hachimaki a homlokon körbetekert vékonyabb vászoncsík. Olykor ezt is kalligráfia, vagy egyéb mintázat díszíti. Pl.: a II. Világháború végén a Kamikaze pilóták viseltek fehér alapú, középen piroskört (japán zászlaja) ábrázoló hachimakit. A kör két oldalára pedig egy-két írásjel volt írva. (Pl.: kamikaze = Isteni szél, biztos győzelem stb)

1944.-es fénykép egy felszállásra készülő kamikaze pilótáról
Hachimakiján a japán hadizászló, a 旭日旗 Kyokujitsuki