2016. február 28., vasárnap

Igyunk egy csésze teát!

Mai blog bejegyzésünkben a japán tea és annak kapcsán megismert tradicionális dolgok eredetét szeretném bemutatni.

Mit jelent mi magyarok számára a tea?
Egy egyszerű növény leforrázott leveleiből készült hétköznapi ital. De ez nem mindenhol van így.
Ázsián kívül még Angliában terjedt el a teázási szokás, mely eredetileg indiai tea volt tejjel ízesítve, mely mellé mindig úgynevezett tea süteményt (rendszerint muffint, pirítóst, vagy egyéb kisebb nyalánkságot) ettek. Az elkészítése egy külön rítus volt, amit manapság is megcsinálnak olykor fontosabb vendég érkezésekor. Emellett mai napig minden angol kedvelt itala a tejes tea.
Ázsiában viszont ennél sokkal sok színűbb a tea készítés hagyománya és tradíciója.
A teát a kínai ember sok ezer éve ismeri és használja annak jótékony hatásait.
Egy legenda úgy tartja, hogy az első teát időszámításunk előtt 2737-ben, Shennong () nevű kínai császár készítette. Voltaképp a megismerésének pontos idejét nem tudjuk. 
Az első fennmaradt írásos dokumentáció Lu Yu (陸羽, élt: 733–804)  nevéhez köthető, aki először vizsgálta a tea és annak hatékony hatásait, melyről három kötetes könyvében, összesen 10 fejezetben írja le a tea készítésének technikáját, a tea főzés és alapanyag szerzés összesen 50 darabból álló eszközkollekcióját. A feljebb olvasható Shennong császár legendáját is innen (egész pontosan a harmadik kötet hetedik fejezetéből) ismerjük. A 3 kötet 760 és 762 között készült el, címe A klasszikus tea ( 茶經).
A kínaiak nem csak az íze miatt itták, hanem bizonyított jótékony hatásai miatt is. A benne lévő koffein tartalom élénkítő és ér tágító hatása nagyban hozzájárult az átlagéletkor kibővítéséhez. Voltaképp gyógyszerként is itták és isszák mind a mai napig.
Japánba csak később, 1191-ben ismerték meg a zöld teát egy Zen buddhista papnak köszönhetően.
Myouan Eisai

Myouan Eisai/ Yousai 1141 május 27-én született Bitchuu no kuni provinciában, a mai Okayama provincia, Okayama városában. Eisai Zen buddhizmust tanult és buddhista pap lett belőle. Tanulmányait Kínában folytatta, ahol mélyebben megismerkedett a zen buddhizmus Rinzai nevű szektájával és a kínai teával. A 12. század végén Eisai pap visszatért Japánba és az emberekkel megismertette a Rinzai zen iskola tanait és a kínai teázás hagyományait, kultúráját.
Rinzai munkásságát és elszántásgát is mutatja, hogy 1202-ben megépült, Minamoto no Yoriie, a híres Minamoto no Yoritomo, az első sógun fia jóváhagyásával az első Zen templom Japánban. Az egyik legfontosabb zen templomként is számon tartott Kennin-ji ma is megtalálható Kiotó városában. Még weblapja is van, melyet az itt látható linkre kattintva lehet elérni: Kennin-ji templom weblapja
Kennin-ji templom bejárata...

...és oltára.

Eisai pap halála előtt egy évvel, 1214-ben könyvet írt zöld teáról, annak hagyományairól, kultúrájáról, valamint a tea és buddhizmus közti szoros kapcsolatról.
Japánban ezután kialakult a tea ceremónia máig változatlan művészete, mely a tea elkészítésének nagyon precíz és esztétikus elkészítését jelenti.
A buddhizmusban több szöveg is a teával kapcsolatos. Úgy tartják, hogy Buddha benne van minden csésze teában. Hisz maga az egyszerűség és a tökéletesség jellemez egy szépen elkészített teát. Ez a két tényező a buddhizmus alapelve.


,,Igyál egy csésze teát"  喫茶去 (kissako)
喫茶去

Ez egy kedvelt mondás a buddhisták és a tea ceremóniát tartók körében, a gyere és igyál egy csésze teát. Mint mondják, a Zen és a Tea egyek. (禅茶一如 - Zen Cha Ichinyo)
Részlet A mindennapi élet az Út - Zen meditáció a hétköznapokban című könyvből:
"Dzsósú egy napon, amikor fogadta a kolostorba érkezett szerzeteseket odafordulva az elsőhöz ezt kérdezte:
– Láttalak már itt valaha téged?
– Nem, még nem mester – válaszolta a szerzetes.
– Akkor kerülj beljebb és igyál egy csésze teát – mondta Dzsósú, majd a következő szerzeteshez fordult, és így szólt:
– Láttalak már itt valaha téged?
– Igen mester, már láttál – válaszolta ez a szerzetes.
– Akkor kerülj beljebb és igyál egy csésze teát – mondta Dzsósú.
Ezt hallva a kolostor ügyeit intéző szerzetes később megkérdezte Dzsósútól:
– Hogy lehetséges, hogy éppen ugyanazt ajánlottad fel mindenkinek, bármit is válaszoltak a kérdésedre?
Dzsósú erre így kérdezett vissza:
– Még mindig itt vagy?
– Természetesen, mester! – felelte erre a szerzetes.
– Akkor menj és igyál egy csésze teát – mondta Dzsósú."


tea ceremónia Japánban
Japán tea típusok


A tea japánul úgy hangzik, hogy "cha". Ez elé szinte mindig elé teszik a tiszteleti előpartikulát, egy "o"-t. Vagyis az Ocha kifejezés a tea udvarias megnevezése. Ezt hallva egy japán azonnal a tradicionális zöld teára gondol. De egy kifejezés is van külön a zöld teára, ez pedig a ryokucha (緑茶). 
Lejjebb a japán zöld teák változatainak listája található.
(a nevekre kattintva a teatípusok angol nyelvű wikipedia cikkei olvashatóak el)


(Lehet találkozni elvétve fekete teával is, de ennek elnevezése koucha 紅茶 szószerint: piros tea)