2017. február 25., szombat

Japán történelem a filmvásznon - A Sógun

 James Clavell 1921 október 10-én Sydney-ben született. Forgatókönyvíró, író és rendező. Legnagyobb sikerét az 1975-ben kiadott két kötetes könyve a Shõgun (A sógun) hozta, melyből öt évvel később 5 részes mini sorozat készült. Magyarországon a 80-as években mutatták be, hatalmas sikerrel. Sokan mai napig a filmre és a felejthetetlen Andzsin-szanra gondolnak először mikor meghallják azt a szót, hogy szamuráj. 
Az 1980-ban bemutatott film borítója
A film története, cselekménye (Vigyázat! Cselekmény leírás!)
Részlet a film bevezetőjéből: 
,, Az Úr 1598. esztendejében 5 felfegyverzett csatahajó hagyta el Rotterdam kikötőjét, hogy megfosztva a spanyolokat és portugálokat egyeduralmuktól, részt szakítsanak maguknak a nem rég felfedezett Új világból. A protestáns Hollandia több, mint 40 éve állt háborúban a katolikus Spanyolországgal, Angliát tudva maga mellett egyetlen szövetségül. Miután a spanyolok felfedezték Dél-Amerika hatalmas gazdagságát, a távoli Kína mesés kincseinek kutatására indultak. Ám ebből Hollandia és Anglia is részt követelt magának. Csupán egyetlen hajó élte túl a Horn-fok tomboló viharait, rejtett zátonyait. A portugál hajósok titkát felfedve a Magellán-szoroson átjutva érte el az amerikai vizeket. A hajó neve Erasmus volt. John Blackthorne irányítása alatt az életben maradt 27 főnyi holland személyzettel a fedélzeten az Erasmus végre elérte a Csendes-óceánt. Nyomában ellenséges hajókkal, a visszaúttól elzártan egyre csak Nyugatnak tartott, egyenesen az ismeretlen felé. Legénysége már több, mint két éve volt távol szeretteitől és 133 napja nem tette lábát szárazföldre. "

1600-at írunk, mikor a tomboló viharban az Erasmus zátonynak sodródik, a kormányosra rázuhan az árbóc, eszméletét veszti. Egy tatamis szobában tér magához. Kezdettől biztos benne, hogy a keresett országban, Japánban van. Nagyon kedves vele mindenki, érthetetlen módon hajlonganak az emberek. A partra kiérve megpillantja a hajóját, azonban azt szamurájok őrzik. Visszatérve a partra, jezsuita szerzetes várja, aki innentől kezdve megtesz mindent, hogy az eretneknek számító angol minél előbb veszítse életét. Ekkor tapasztalja meg a szamurájok szabályait, melynek ha nem tesz eleget, hamar fejét veszik. Ekkor nevezik el Anjin-nak, ami japánul annyit tesz; kormányos. A hajó töröttek ekkor még nem tudják, hogy szerencsétlenebb időben nem is érkezhettek volna. Folyamatos belháborúk után a két nagy vezető Yoshi Toranaga, és Ishido nagyurak kezében van az irányítás. A zűrzavart kihasználva a jezsuiták Isten nevében próbálnak hasznot húzni maguknak. Toranaga nagy úr, hogy megvédje a kormányos életét, börtönbe küldi. Ott tanulja meg a japán nyelv alapjait. A börtönből kihozva, kihallgatások során derül ki Japán vezetője számára, hogy az országot a spanyolok és portugálok felosztották egymás közt, az 1529-ben kötött Zaragozai szerződés értelmében. A tolmácsolást egy keresztény japán, Mariko Úrnő végzi, akibe Anjin azonnal beleszeret. Később ő lesz a japán tanára is. Szerelme viszonzásra talál, de csak plátóilag, mivel a hölgy férjnél van, és a házasságtörés büntetése halál lenne. Ez az egész filmen végig húzódó szerelmi szál teszi romantikussá és még tragikusabbá egyszerre. A kormányosból, lassacskán tanácsadó, majd területi vezető, Hatamoto és szamuráj lesz. 
A spanyolok és portugálok Fekete hajójára (Japánul: 黒船 kuro-fune), mely a kereskedelmet folytatta Ázsia és Európa között, nagy veszélyt jelentett az angol kormányos befolyásoltsága és a hatalmas hadihajója, az Erasmus. Emiatt merényleteket próbáltak elkövetni ellene. Mikor a hajóját felgyújtották, akkor vált neki tisztává, hogy az országot soha nem tudja már elhagyni. 
1600 október 21-én került sor a döntő harcra, melyben Toranaga legyőzte Ishido-t, ezzel az ország egyedüli katonai vezetője lett, majd a Császár felkérésére Sógun lett, minden szamuráj ura, az ország tényleges kormányzója.
Háttér történet

Sokan nem tudják, hogy a film valós események alapján készült. 
Valóban sok minden ugyanúgy történt a valóságban is, mint ahogy azt James Clavell megírta.
Valóban Rotterdamból indult útnak öt hajó, (név szerint; Blijde Boodschap, Trouw, Geloof, Liefde és Hoop) és csak egy, a Liefde, eredeti nevén az Erasmus ért partot. 

Az öt hajó egy korabeli metszeten
A filmben, Anjin-szan karaktere William Adams (japán nevén: Miura Anjin) angol kormányos életútját mutatja be. 
William Adams Dél-Kelet Angliában, a Kent megyei Gillinghamben született 1564. szeptember 24-én. 12 évesen apja elvesztése után inasnak adták a londoni Nicholas Diggius hajógyárban ahol 12 év alatt kitanult több szakmát is. 
1588-ban a spanyolok elleni harcokban utánpótlást végző hajó kormányosa lett. Később a Királynő marokkói kereskedelmi vállalkozásánál, a Berben Corporation-nél dolgozott. 
1598-ban lehetősége adódott, hogy egy öt hajós flottának legyen a fő kormányosa. A flotta kereskedelmi céllal indult útnak a még ismeretlen Japán felé, kihasználva a Magellán-szoros nyújtotta lehetőségeket. 
A filmben direkt eltitkolja az író, hogy William Adams, Angliában feleségét és gyermekeit hagyta hátra. Mivel a Sógun utasítására sosem térhetett haza, otthonában halottnak nyilvánították annak ellenére, hogy rendszeresen küldött haza pénzt a családjának. Japánban Adams újranősült és egy hivatalnok lányát, Oyuki-t vette el feleségül, akitől egy fia, Joseph és egy lánya, Susanna született. 


A filmbeni Toranaga nagyúr eredeti neve Tokugawa Ieyasu (徳川 家康 1543. január 31. – 1616. június 1 ), 1603-tól az ország sógunja, vagyis politikai és katonai irányítója. 
Toyotomi Hideyoshi (a filmbeni Nakamura, a Taikó-ként emlegetik) az ország vezetője 1598-ban meghalt. Végakaratában két ötfős tanácsot hozott létre, hogy senki ne tudjon mások fölé kerekedni és így egyeduralomra szert tenni, valamint fia, Toyotomi Hideyori képes legyen folytatni apja munkáját és átvenni az irányítást. Miután a tanács egy tagja, Maeda Toshiie 1599-ben meghalt, Ieyasu kezébe került a politikai irányítás. Vele szegült szembe Ishida Mitsunari, aki gyermekeinek házasságának elrendelésével próbált meg a hatalmát megerősíteni, és így Ieyasu fölé kerekedni. A döntő csatára 1600 október 21-én került sor, a Sekigahara melletti tisztáson. Toyotomi Hideyorihoz hű csapatok és több nyugat-japán szamurájvezető (Daimyo) (Összesen 81 890 fő) állt szembe Tokugawa Ieyasu erőivel és kelet-japán Daimyo-kkal (Összesen 88 888 fő).
A csata reggel 8-kor kezdődött, bevetették a muskétásokat és ágyúsokat is, akiket addig sose, majd karddal folytatódott a harc. A Tojotomik oldalán álló Kobayakawa Hideaki csak állt a hegy tetőn a csapataival és nem tett semmit. Tétovázott, hogy mégis kinek az oldalára álljon. Dél körül járt, mikor Ieyasu parancsot adott, hogy lőjenek Hideaki mögé ágyúval és ezzel jelezze, hogy döntést várnak végre. Hideaki a lövést telesen jól megértette. Azonnal Ieyasu mellé küldte a csapatait és szembe állt a Toyotomikkal. A harcnak délután kettőkor lett vége Ieyasu és csapatának győzelmével.
Adams, Ieyasut folyamatosan hangolta a jezsuiták ellen aki emiatt 1614-ben kiűzte a keresztényeket az országból, majd ismét megszüntetett mindenféle kereskedelmet Európával. 
William Adams Hirado szigetén vezette a kereskedelmet 1620 május 16-án bekövetkezett haláláig. 55 éves volt. 
William Adams sírja Hirado szigetén. Szövege: 三浦按針の墓 (A Miura kormáyosának sírja)
Adams fia, Joseph örökölte apja szamurájcímét, a kardjait és a Miura Anjin elnevezést is. Egészen 1635-ig folytatta a kereskedelmet, míg Tokugawa Iemitsu teljesen be nem zárkóztatta Japánt és be nem tiltotta a kereskedelmet az idegenországokkal.

A teljes film megtekinthető indavideo-n, négy részletben.
Mentés