2018. október 9., kedd

A japán daru, mint jelkép


A japán daru (鶴 - Tsuru - más néven Mandzsu daru) a darufélék családjába tartozó madár.
Ez a faj, csak Kelet-Ázsiában őshonos. Japánban és Kínában a daru madár az elmúlt évszázadok alatt, a beteljesült (vagy beteljesülni kívánt) dolgok, érzések jelképévé vált.
De pontosan miért?
Ez a fajta madár életében csak egyszer keres párt, és mellette mindvégig kitart. Emiatt a szeretetet jelképezi.
Fiókáikat a hím és a tojó együtt neveli, tanítja, emiatt a gondoskodás jelképe lett Japánban.
Társaival barátságosan, békében él, emiatt a béke és barátság jelképe lett.

Japánban nagy múltra tekint vissza az origami (papírhajtogatás), mely természetesen az ország legszentebb állatát is megformázta.
A japánok úgy hiszik, ha valaki ezer darut meghajtogat és közben kíván valamit tiszta szívből, akkor az az ezredik daru meghajtogatása után valóra fog válni. Ezt a hagyományt nevezzük Senbazuru-nak. (千羽鶴)
Ez a szokás, vagy inkább nevezzük hagyománynak, gyakorta előfordul újév előtt, házasságkötés előtt, vizsgaidőszak előtt, vagy egy betegség esetén.
Sadako darvai
Sasaki Sadako 1943. január 3-én született Hiroshimában. Két éves volt, mikor a Második Világháborúban az atombombát ledobták a városra. A detonációt túlélte -eleinte úgy tűnt- következmények nélkül. 11 éves volt, mikor először rosszullétre panaszkodott, majd a kórházban leukémiát állapítottak meg nála a sugármérgezés következtében. A kórházban abban bízva, hogy felépül a betegségből, elkezdte meghajtogatni a darvakat, de nem ért a végéig. 1955. október 25-én hunyt el.
A környékbeli általános iskola tanulói részvétüket kifejezve befejezték az ezer daru hajtogatását, majd mindet felfűzték egy zsinórra, melyet egy vitrinbe helyeztek. Ezt nevezték Sadako darvainak.   


Sadako szobra, ezer hajtogatott papír daruval.

A japán darut mára sajnos erősen veszélyeztetett állatnak nyilvánították, miután a mocsarak lecsapolása és a vadászat miatt drasztikusan visszaesett az állományuk nagysága.
Magyarországon csak néhány kisebb magángyűjteményben találjuk meg, valamint a Nyíregyházi Állatparkban és a Szegedi Vadasparkban él egy-egy pár.