2018. október 29., hétfő

Origami előadás Győrben


2018. október 29-én Horváth Hella könyvtáros és origami oktató valamint Barkó Margit iparművész, origami oktató és könyvíró voltak vendégei a győri japán klubnak, ahol a papír hajtogatás különlegességeit ismerhettük meg egy olyan oldalról, ami csak keveseknek adatik meg.
Horváth Ferenc klubvezetőnk felkonferálása után Hella ismertette az ori-gami (papír hajtogatás) kialakulását, történelmét Japánon belül és azon túl is.
Meglepődéssel és áhítattal fogadtuk, a hajtogatási technikák sokszerűségét, színességét.
A hagyományosként ismert egy lapból készített ragasztás és vágás nélküli origamin túl, bevezetést kaptunk az ezer papír (Kusudama Origami), rekurzív, és tesszalációs technikákba is. Ezek mellett megtapasztalhattuk, hogy a matematika mennyire közel áll ehhez a művészethez kezdve a papír felosztásától, a modern felhasználásig. Hella említette az autók légzsák technikáit, az űr programok keretein belül fellőtt hatalmas napelemeket, melyek mindegyike meghatározott hajtás szerint működik és így fejtik ki hatásukat.
A vetítéses előadás után mi magunk is papírt ragadtunk és instruktorunk segítségével egy eleinte igazán nagy falatnak bizonyuló csillagot hajtogattunk.
Ez úton is szeretnénk megköszönni Horváth Hellának, Barkó Margitnak az előadást és oktatást, valamint minden Kedves Vendégnek, aki ellátogatott a Győri Könyvtárba és részt vett ezen a nem minden napi alkalmon.
Következő összejövetelünk jövőhét hétfőn, november 5-én lesz. A már jól megszokott helyen, a szokott időben. (A rendezvény hivatalos meghívóját   IDE    kattintva éri el)