2018. május 23., szerda

15 ritkán látott történelmi fénykép Japánról

Japán misszió Európába érkezése 1862-ben
A Tokugawa sógunátus 40 szamurájt küldött Európába, hogy a két kontinens közti kapcsolatokat építsék és a kereskedelmet kiépítsék.

Szamurájok vívást gyakorolnak az 1800-as években

 A szamuráj kardvívás művészetét (kenjutsu-t) páncélban és bambusz karddal gyakorolták. Ebből alakult ki a mai Kendó. 
Harakiri

Egy nemes szamuráj rituális öngyilkosságot (harakirit vagy más néven Seppuku-t) hajt végre, melyben a hasat vágja fel. Társa, és jó barátja azért áll mögötte kivont karddal, hogy a szenvedéseit megkönnyítse és így erősnek mutatkozhasson az utolsó pillanataiban is.
Az utolsó Szamuráj, Saigou Takamori társaival 1874-ben

Saigou Takamoriról (álló sor, jobbról a második) mintázták az Utolsó szamuráj c. filmben Katsumoto szerepét. Ő volt a Satsuma lázadás vezetője, mely 1877-ben tört ki, mikor a Császár, Meiji Mutsuhito beszünteti a szamuráj rendszert és a kardviselést betiltja. 40 ezer szamurájával csapott össze a 300 ezer főt számláló császári csapattal. A modern lőfegyverekkel nem tudták felvenni a harcot a lándzsákkal és kardokkal felfegyverkezett szamurájok. Saigou a harcmezőn vesztette életét a 40 ezer szamurájával együtt 1877 szeptember 24-én. Saigou Takamori nem sokkal később a tetteiért posztomusz bocsánatot nyert a Császártól és a hős szamuráj mintaképe lett.

Második atombomba lökéshullámának közeledése Nagasakiban
1945 augusztus 6-án dobta le az USA Hiroshimára az első atombombát, majd két nappal később Nagasakira. Az egész támadásban nagyjából 220 ezer fő vesztette életét, köztük főként civilek.


Kamikaze támadás
Egy A6M Zero típusú gép próbálja elérni sikertelenül a USS Missuri csatahajót Okinawa partjainál 1945 április 11-én. (Ezen a hajón történt később a békeszerződés aláírása is)
Japán végső elkeseredettségében alkalmazta az öngyilkos pilóták bevetését.
A kamikaze (Isteni Szél) elnevezés eredete Dzsingisz kán idejére vezetendő vissza, mikor már a környező országok mindegyikét meghódította, Japán felé indult. Azonban tájfunok sorozata megállította. Így Japán partjaira soha nem jutott el. A hirtelen lecsapó vihart nevezték el Isteni szélnek (Kami-kaze)
Fegyverletétel
1945 szeptember 9-én tette le a fegyvert Japán. A tiszteknek kijárt szamurájkardokat is külön begyűjtötte az amerikai hadsereg.

Hirohito Császár és Dougles McArthur hadseregtábornok találkozása a háború után
1945. szeptember 27-én indult meg USA és Japán közös munkája, hogy az országot talpra állítsák


Az utolsó japán katona is megadja magát
Hiroo Onoda a háború idején került a Fülöp-szigetekre, ahol nem szerezhetett tudomást a háború végéről. Egészen 1974-ig nem adta meg magát. Ekkor is csak az egykori felettese felszólítására adta meg magát és nem végzett öngyilkosságot.
(A Kincs Ami Nincs c. Bud Spencer és Terence Hill filmben az Ő karaktere ihlette Kamasuka japán katona szerepét)
Judo megalapítója edzést tart
Kyuzo Mifune (bal) gyakorol az alapítóval Jigorou Kanooval (jobb)
Jigorou Kanoo 1882-ben alapította meg az ősi jujutsu technikákat alapul véve a biztonságos sportot, a Judo-t, melyet ma cselgáncsként ismerhetünk.

Az Aikido megalapítója edzést tart
 Az Aikido alapítója Ueshiba Morihei, 1900-as évek elejétől kezdve alakította ki a stílusát mely a jujutsu, judo, az aikijutsu, kard- és késforgatás elemeit megtartva, egy hatásos önvédelmi harcművészetet alakított ki.
Reggeli csúcsforgalom
Az emberek betuszkolását segítő emberek az Oshiya-k a reggeli csúcsforgalomban

Karoushi

1969-ben jegyezték le az első Karoushi-t, vagyis aki a végső kimerülésig dolgozott. Ő egy 29 éves férfi volt, aki több napon keresztül dolgozott folyamatosan, majd agyvérzésben meghalt.
Köd lepte Fuji


Vulkáni vihar
A Fukuoka-i Shinmoe vulkán 2018. áprilisában tört ki, mely 5000 m magasra lőtte a hamufelhőt és kőzáporát. A vulkáni porban előfordul, hogy elektromos mező jön létre, így abban villámok alakulnak ki.