2021. szeptember 8., szerda

Tálakban nevelt fa - előadás

 Szeptember 6-án egy új oldalát ismerhettük meg a kertészkedésnek és növénynevelésnek. Idei első előadásunk alkalmával Nagykutasi Viktor kápráztatta el a győri könyvtárba látogatókat a kis méretű - bár teljesen nagy testvéreire hasonlító - a tálakban nevelt japán fákkal, a bonsaiokkal.

Megismerhettük a bonsai eredetét, típusait, a hozzá szükséges eszközöket és információkat is kapott mindenki aki szeretné kipróbálni ezt a nem egyszerű művészetet.

Továbbá kis ízelítőt is kaptunk a bemutatók alkalmával bemutatott bonsaiok kísérő kis növényeiről  kusamonokról (ejtsd: kuszámono "fű félék") és a suisekikről (ejtsd:szujszeki "víz és szikla) 

Viktor elmondta, hogy habár a rendszeres lombkorona metszés miatt ilyen picik a fák, a rendszeres szeretet, átültetés és alapos gondozás miatt egyáltalán nem szenvednek a fák. Ahogy fogalmazott, ennél egy fának jobb dolga nem is lehetne. Ezt a több 10 éves fák csodaszép lombkoronával és változatos  formájukkal hálálják gondozójuknak.

A fák egy külső szemlélőnek is hatalmas pozitív energiát sugallnak, de készítője ezt nap, mint nap tapasztalhatja. Szóval a belefeketett energia, idő és pénz azonnal megtérül.