2022. január 8., szombat

Japán történelem a filmvásznon 3.rész - Eső után

 Az Eső után (雨上がる) egy 1999-ben bemutatott film, melynek történelmi jelentősége ugyan csekély, de úgy éreztem, hogy be kell mutatanom, hisz az általam is tanult és követett kardstílus, a Mugai-ryu (無外流) a középpontban áll.

A filmből nem derül ki a pontos dátum, de mivel Tsuji Gettan (1649-1727) kardforgató mestert is megszemélyesítették benne így az 1700-as évek legelejére datálhatjuk.

A főszereplő, Misao Ihei életének kis szakaszát mutatja be a film. Erősen szembeállítja a hagyományos olykor rideg szamuráj felfogást a kedves, segítőkész rónin hozzáállásával.

A film online itt tekinthető meg eredeti hanggal magyar felirattal: https://videa.hu/videok/film-animacio/eso-utan-ame-agaru-egyben-film-magyarul-8dGO7QGhSBC4sUcP 

Történet leírás:

Ihei egy gazdáját vesztett szamurájként (róninként) éli életét, vándorolva Edoból (mai Tokió) feleségével, Tayoval együtt.

Több napos esőzés kezdődik, ami miatt megáradnak a folyók és így nem tudják folytatni útjukat. Egy Matsuba nevű fogadóban találnak menedéket több szegény paraszttal együtt. A parasztok már a legelején megjegyzik egymás közt, hogy Ihei nem egy hétköznapi szamuráj, hisz bölcs, kedves és mindig mosolygós. A parasztok szegénységük miatt sokszor egymásnak esnek vitatkoznak, veszekednek. Ihei ezen szeretne változtatni és bőséges ételt és Saket hozat. Hatalmas lakoma és ünneplés veszi kezdetét, amellyel ismét helyre áll a béke az emberek közt. Ha csak egy kis ideig, de ők is nemesnek érezhették magukat. Feleségének ekkor még nem tetszik, hogy a nincsteleneken segít férje. 

Másnapra eláll az eső végre. Ihei az erdőbe megy élesíteni elméjét és kardvívó tudását. Erdőben sétálva önismereti kérdéseket tesz fel magának, közben a Mugai-ryuból ismert formagyakorlatokat (kata-kat) végez. 

-Kívülállónak ezek csak üres mozdulatokat jelentenek, valójában az iaidó ezen stílusában az elképzelt ellenfelek legyőzésekor a saját elméjének csiszolása a cél.- 

Hirtelen több hangoskodó szamurájt talál akik közül ketten, egymásra kardot rántanak és meg akarnak vívni. Ihei közéjük ugrik és lefegyverzi őket, hogy ezzel megakadályozza a felesleges vérontást. Itt már látszik, hogy Ihei nagyon komoly ismeretekkel rendelkezik a kardforgatás terén. Ekkor jelenik meg a szamurájok klánjának ura, Shigeaki aki látta a lefegyverzést és elismeri Ihei tettét. Emiatt másnap követeket küld a fogadóba, hogy magához hívassa. A kastélyban Iheit felkérik, hogy mesléjen életútjáról. Ekkor kiderül, hogy Edóból jött, ahol Tsuji Gettantól a híres Mugai-ryu kenjutsu és iaidó iskola alapítójától tanult, akitől a katana kardját is kapta. Ez után a klán ura felkéri Iheit, hogy a fegyvermestere legyen. Ez az ottani kenjutsu (kardvívó) mesterek ellenszenvét és féltékenységét vívja ki. 

Hogy lássák Ihei vívótudását egy párviadalt szerveznek bokkennel (fakarddal) de a vívás mesterei nem jelennek meg. 2 embere elbukását látva úgy dönt Shigeaki úr, hogy ő maga száll szembe Iheiel, de éles lándzsával. Iheinek nem okoz problémát, így is legyőzi Shigeakit, aki emiatt nagyon mérges lesz és elküldi Iheit. 

Hazafele sétálva Iheit körülveszik a párbajon nem megjelent kardforgató mesterek és rátámadnak. Ihei próbálta visszafogni magát de többszöri figyelmeztetés után ő is kardot rántott a támadók vesztére. Hazatérve másnap követek érkeznek, akik közlik, hogy uruk megváltoztatta véleményét és mégis szeretné felfogadni. Azonban kiderült, hogy Ihei többször (mások segítésére használt) pénzszerzés céljából vívott párbajt. A nyereségből fakadó párbajokat a szamuráj erkölcsi kódex, a bushido erősen tiltott. Ihei mentegetőzés mentesen próbálta elfogadni a tényeket. Ekkor felesége rádöbben, hogy Ihei miért szeret segíteni az elesetteken és férje mellé áll és elmondja a követeknek, hogy mit és miért tett a férje. Habár nem tetszett neki korábban, ez után bátorítani és támogatni fogja rá férjét, hisz jó célért cselekszik. 

A követek visszatérnek, uruknak elmesélik a történteket. Shigeaki ismét megváltoztatja döntését és mégis felfogadná Iheit. Azonban ők már elindultak tovább és átkeltek a folyón is. Shigeaki sajátmaga vágtat Iheiék után, de a film véget ér, mielőtt utolérné őket.